ملک اوقافی بخریم یا نه؟
ملک اوقافی بخریم یا نه؟مزایا و معایب آن!
یکی از انواع ملکهایی که در کشور عزیزمان ایران وجود دارد، املاک اوقافی می باشد ممکن است شما عزیزان نیز تا کنون در مورد سندهای اوقافی یا املاک اوقافی شنیده باشید بهتر است بدانید که این نوع املاک یا اسناد با املاک معمولی دارای تفاوت هایی می باشند و خرید و فروش یا اجاره این نوع املاک از شرایط و قوانین خاصی تبعیت می کند که باید هنگام انجام معامله به آنها توجه داشته باشید. در این مقاله گروه مشاوران املاک ویلا مهدوی تصمیم دارد تا به پرتکرارترین سوال کاربران یعنی «ملک اوقافی بخریم یا نه؟» پاسخ کامل و جامعی دهد. همراه ما باشید تا با املاک اوقافی و نکات مهم پیرامون آنها آشنا شوید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره برای خرید و فروش ویلا، زمین و باغ می توانید با مشاورین مجرب ویلا مهدوی بصورت حضوری و یا تلفنی اقدام نمایید.
ارتباط با ما
تهراندشت، خیابان تهران بعداز میدان
چناران_املاک ویلا مهدوی
۰۹۳۵۱۴۷۳۵۸۸
۰۹۱۲۵۷۵۵۸۹۰
۰۹۱۲۴۶۲۴۲۳۹
ملک اوقافی چیست؟ وایا ملک اوقافی بخریم یا نه؟
این نوع املاک در واقع املاکی هستند که شخص مالک آن را به منظور خاصی وقف خواهد کرد. در اصل بعد از وقف مالکیت چنین املاکی به اداره اوقاف سپرده خواهد شد و این اداره نیز املاک موقوفی را در اقساط ۹۹ ساله به سایر افراد اجاره می دهد و سود حاصله را وقف امور مربوطه می نماید. این نوع املاک دارای سند ملکی معتبر می باشند و قابل خرید، فروش، رهن و اجاره خواهند بود.
البته تفاوتهایی وجود دارد که سند املاک موقوفی با سایر املاک هستند که باعث خواهد شد تا فروش این املاک کمی متفاوتتر از املاک معمولی انجام شود.
ملک اوقافی بخریم یا نه؟ و نحوه انجام آن!
همان گونه که توضیح داده شد املاک اوقافی قابل خرید، فروش، رهن و اجاره می باشد به همین خاطر شما عزیز ان قادر خواهید بود تا نظیر املاک معمولی یک ملک اوقافی را بخرید، بفروشید، رهن یا اجاره دهید، تنها تفاوت این معاملات این است که در تمام مراحل قانونی این اقدامات تأیید اداره اوقاف نیاز خواهد داشت.
وقتی شما یک ملک اوقافی را خریداری می فرمائید در اصل عیان ملک را خریداری کردهاید به این صورت که تنها مالک ساختمانی که روی زمین قرار دارد خواهید بود و مالک عرصه زمین شخصی می باشد که ملک را وقف کرده است. برای این که مالک اصلی ملک باشید باید مبلغ اجاره ۹۹ساله تعیین شده از سوی اداره اوقاف را پرداخت نمائید.
تفاوت ملک موقوفی و معمولی
لازم به ذکر است که زمانی که یک ملک اوقافی خریداری کرده اید قرار نیست در آینده کسی مدعی این ملک شود و هیچ مشکلی برای شما ایجاد نخواهد شد. تفاوتی که این املاک با سایر املاک دارند قیمت کمتر آنها می باشد که بین ۵ تا ۲۰ درصد نسبت به املاک مشابه کمتر خواهد بود. بنابراین چنین املاکی برای کسانی که بودجه کمتری برای خرید ملک دارند مناسب تر می باشد.
املاک موقوفی معمولا دارای دو سند می باشند: یک سند عرصه که سند مربوط به زمین ملک بوده و به نام صاحب اصلی یا شخص وقف کننده است. سند اعیان نیز سند مربوط به همان خانه یا ساختمانی می باشد که روی زمین مربوطه بنا شده و به نام خریدار خواهد شد. به زبان سادهتر وقتی شما یک ملک با سند وقفی خریداری خواهید کرد در حقیقت زمین ملک را از متولی موقوفه اجاره خواهد کرد. به این ترتیب شما به شکل مستقیم اجازه خرید و فروش آن را نخواهد داشت و در همه مراحل اداره اوقاف ناظر و تأیید کننده مراحل قانونی خرید، فروش و اجاره می باشد.
متولی ملک اوقافی
در مورد معاملات املاک موقوفی بهتر است بدانید که وقف مربوط به کدام نوع متولی می باشد معمولا موقوفات به چند دسته تقسیم خواهند شد که عبارتند از:
- املاک اوقافی خاص یا شخصی
- املاک اوقافی آستان قدس
- املاک اوقافی سازمان اوقاف
- املاک اوقافی ابقاع متبرکه
موقوفاتی که دارای متولی مشخص هستند موقوفات خاص می باشند که دولت متولی آنها نخواهد بود. موقوفات عم نیز توسط سازمان اوقاف و امور خیریه مدیریت خواهد شد و موقوفات آستان قدس رضوی و ابقاع متبرکه نیز مشخص می باشند شما برای خرید و فروش و یا پرداخت اجاره ملک مورد نظر با متولیان آنها سر و کار خواهید داشت.
اجازه فروش ملک اوقافی
اگر یک ملک اوقافی را خریداری کرده اید اجازه فروش عیان آن ملک را دارید توجه داشته باشید که در این میان مقدار یک دهم سهم متولی وقف را باید در نظر داشته باشید که در زمان معامله به او پرداخت خواهید کرد.
هزینه ثبت سند ملک اوقافی چه قدر است؟
هزینه ثبت و انتقال سند املاک اوقافی در زمان انتقال برابر می باشد با مصوبه و تعرفه تعیین شده اوقاف و میزان هزینههای قطعی سند نسبت به قیمت برآورد شده دارایی ،در حال حاضر تقریبا ۱۵ درصد ارزش کارشناسی اداره اوقاف، هزینه سند املاک اوقاف محاسبه خواهد شد در واقع شما ابتدا باید محاسبه نمائید که هزینه کلی ملک اوقافی چقدر می باشد و سپس ۱۵ درصد آن را برای سند زدن در نظر بگیرید.
مطالب مفید: شرایط تهاتر در املاک