سند ملکی
اطلاعات در مورد انواع سند ملکی و سازوکار خرید و فروش ملک برای انجام معامله جهت جلوگیری از اختلافات بعدی بسیار مهم وضروری است به همین جهت مشاوران املاک ویلا مهدوی در این باره مقاله ای گردآوری کرده اند.
سند ملکی چیست؟
در ماده ۱۲۴۸ قانون مدنی در تعریف سند ذکر شده است که سند عبارت می باشد از هر نوشته که در مقام دعوی یا دفاع قابل استناد خواهد بود .کلمه سند در لغت به معنی نوشته ای که وام یا طلب کسی را معین خواهد ساخت یا مطلبی را ثابت نماید.
در تعریف دقیق تر اسناد رسمی می توان به ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی مراجعه نمائیم که در تعریف آن نوشته شده اسنادی که در اداره ی ثبت اسناد و املاک ویا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی (در حدود صلاحیت انها) بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند، رسمی می باشند.
در ماده ۱۲۸۹ قانون مدنی در مورد تعریف سند عادی گفته شده که غیر از اسناد مذکور در ماده ۱۲۸۷ ،سایر اسناد، عادی می باشند.
یکی از تفاوتهای مهم سند عادی و سند رسمی این می باشد که همواره قادر خواهیم بود نسبت به اسناد عادی ادعای انکار و تردید نمائیم؛ اما در مورد اسناد رسمی چنین امری امکانپذیر نخواهد بود.
انواع سند ملکی چیست؟
در این بخش از مقاله به معرفی انواع سند ملکی خواهیم پرداخت مانند:
سند شش دانگ
واژه ششدانگ به مالکیت تمام و کمال اشاره خواهد داشت و در ستد ملکی، منظور سندی می باشد که مالکیت کامل آن برای یک شخص باشد. ششدانگ به معنای شش جهت می باشد، یعنی تمام جهات یک ملک از شمال و جنوب تا غرب و شرق و بالا و پایین ملک را در بر خواهد گرفت و شخص دیگری در این ملک سهم و نقشی نخواهد داشت.
این نوع سند یکی از معتبرترین و رایجترین سند ملکی می باشد و اغلب مشکل حقوقی کمی در مورد آن پیش خوهد آمد.
سند عرصه و اعیان
این گونه اسناد مربوط به زمینی خواهد شد که آپارتمان در آن ساخته شده است، به عنوان سند عرصه شناخته خواهد شد و به سندی که متعلق به واحدهای احداث شده در زمین می باشد، به عنوان سند اعیان شناخته می شوند. به همین خاطر اغلب واحدهای آپارتمانی که در کلانشهرها مشاهده می نمائید، دارای سند ملکی می باشند که سند عرصه و اعیان نام دارد.
میزان سهم هریک از مالکین واحدها برای عرصه بستگی به اندازه و متراژ اعیان آنها خواهد داشت. این موضوع درمواقع انحصار وراثت یا ساخت مجدد عرصه اهمیت پیدا خواهد کرد، که با مراجعه به شهرداری قادر خواهیم بود سهم هرکس از عرصه را مشخص نمائیم.
سند بنچاق
در گذشته این سند معمولا توسط کاتبین و اشخاص باسواد نوشته میشدند و توسط معتمدین و علمای دینی مهر و امضاء می گشتند و افراد برای اثبات مالکیت خود، به آن استناد خواهند کرد.
بعد از اجرای قانون ثبت، بنچاق به سندی گفته خواهد شد که بعد از نقل و انتقال ملک، توسط دفتر اسناد رسمی تنظیم خواهد گشت و حاوی تمام جزئیات و متعلقات و مشخصات ملک خواهد بود؛ منظیر شمارههای مربوط به آب، برق، تلفن و …. توجه داشته باشید مطالبی در بنچاق نوشته خواهد شد که در دفترچه مالکیت ذکر نخواهد شد و برای دسترسی به مشخصات ملک، بهتر است در هنگام انجام معامله، محتویات بنچاق مورد مطالعه و بررسی قرار دهید.
در حال حاضر خیلی زیاد رواج ندارند، اما اعتبار آنها پس از تایید صحت آنها نزد مراجع قانونی پذیرفته نخواهد شد.
سند منگولهدار
منظور سند ملکی منگوله دار، دفترچهای می باشد که با یک نخ و تکهای سرب تهیه خواهد شد این اسناد به واسطه همین تکه سرب پلمپ شده، اعتبار و صحتش تأیید خواهد شد و این اطمینان را میدهد که آنچه در دست می باشد یک سند ملکی مطمئن و معتبر است.
سند ملکی تک برگ چیست؟
این نوع سندها، اسنادی می باشند که دارای یک برگ هستند. این نوع سند ملکی، از سوی نهادهای رسمی کشور طراحی شده و به تأیید رسیدهاند. طراحی این نوع سند ملکی به نحوی می باشد که در وهله اول میتوان آنچه در آن درج شده است را به راحتی خواند و در ضمن اصالتش را تأیید نمائیم و از صحت و سقمش مطمئن شوید.
سند ملکی رهنی
این نوع سند از آنجا که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم خواهد شد یک سند رسمی می باشد . این سند مربوط به املاکی خواهد بود که در زمان خرید آنها از وام و تسهیلات بانکی استفاده خواهد شد سند ملکی رهنی در واقع توسط بانکها و موسسات مالی و اعتباری، برای تضمین پرداخت اقساط با وامگیرندگان تنظیم میگردد. به این صورت که شخص وامگیرنده در قبال مبلغی که از بانک دریافت می نماید، ملک خود را در گرو یا وثیقهی بانک قرار خواهد داد.
صاحب ملک قادر خواهد بود تا بعد از اتمام اقساط، تقاضای فَک رهن نماید و سند خود را از رهن بانک خارج نماید. در صورتی که فرد وامگیرنده نتواند در زمان مقرر وام خود را تسویه نماید، بانک قادر است تا ملک را تصرف نماید.
سند ملکی مشاع
مشاع در لغت به معنی شراکت می باشد. زمانی که ملکی دارای چندین مالک خواهد بود، سند ملکی که برایش در نظر گرفته خواهد شد، مشاع نام دارد. زمانی که سند را میان چندین شریک، به نوعی تسهیم خواهند کرد و به اشتراک میگذارند، سند ملک، سند مشاع می گویند.