فروش ملک مشاع
چگونگی فروش ملک مشاع؟
برای اطلاع از نحوه فروش ملک مشاع و قوانین آن در ابتدا بهتر است بدانید که به چه ملکی مشاع می گویند در واقع زمانیکه دو یا بیشتر از دو نفر مالکیت یک ملک را دارند، آن ملک مشاع محصوب شده و هر کدام از مالکها نسبت به آن حق مالکیت خواهد داشت. برای مثال نمونه بارز ملک مشاع می توان به فرزندانی اشاره کرد که پدر فوت کرده در این موقعیت خانهاش ملک مشاع محسوب خواهد شد و این خانه سهمالارث همه فرزندان است. برای آشنایی بیشتر با ملک مشاع و نحوه خرید و فروش ملک مشاع تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
تعریف ملک مشاع و نحوه فروش ملک مشاع
همانگونه که قبلا هم گفتیم ملک مشاع، به ملکی گفته خواهد شد که بیش از یک مالک داشته باشد. در این نوع ملکها از نظر قانون سهم هر مشترک معلوم است اما از نظر جغرافیایی مشترک و تفکیک نشده می باشند. لازم به ذکر است که در املاک تجاری و مسکونی قسمتهای حیاط، راهپله، پشتبام و غیره، جزو املاک مشاع یا (مشاعات ساختمان) محسوب خواهند شد و کلیه صاحبین ملک در تمامی این بخشها سهیم خواهند بود.
اطلاعات بیشتر درباره اینکه مشاعات ساختمان چیست؟ و نحوه فروش ملک مشاع
امروزه بیشتر افراد در آپارتمان ها زندگی می کنند و یکی از موارد همیشگی مورد بحث بین ساکنین آپارتمان، مشاعات و حد و حدود آن می باشد.
مالکیت در آپارتمان ها و برج ها طبق قانون به دو بخش تقسیم خواهد شد:
- مالکیت در قسمت های اختصاصی
- مالکیت بر قسمت های مشترک
توجه داشته باشید که هر آن چه از قسمت های مختلف آپارتمان که در سند رسمی به طور مجزا و خاص ذکر شده باشد جزو مالکیت اختصاصی محسوب خواهد شد و ساکن آپارتمان قادر خواهد بود تا از آن استفاده کند. خواه مالک باشد یا مستاجر.
سایر مالکین و یا مستاجرین حق استفاده از این بخش ها و قسمت ها را نخواهند داشت.
از جمله این قسمت ها می توانیم به فضای داخل هر آپارتمان اشاره کنیم. به عنوان مثال اتاق ها، آشپزخانه، بالکن، پذیرایی، سرویس ها و ….
از دیگر موارد اختصاصی، پارکینگ و انباری واحد شما است. پارکینگ و انباری نیز از مواردیمی باشد که در سند مالکیت ثبت خواهد شد و محل و اندازه آن ها نیز مشخص هستند.
تا به اینجا همه چیز واضح و مشخص است و هر یک از ساکنین محدوده مورد استفاده خود را می شناسند و می دانند.
اما مشکل اصلی و عموما اختلاف ها بر سر مشاعات ساختمان می باشد.
خیلی از ساکنین تعریف دقیق و قوانین حاکم بر مشاعات را نمی دانند که این خود سبب بروز اختلاف خواهد شد.
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم معمولا قسمت هایی از ساختمان و برج که در سند مالکیت قید نشده اند و همه ساکنین حق استفاده از آن فضاها و قسمت ها را دارا باشند مشاعات گوئیم.
به عنوان مثال می توانیم برای مشاعات به بخش های زیر اشاره نمائیم:
- زمین ساختمان
- پشت بام
- آسانسور
- راهروها
- درب ورودی اصلی ساختمان
- شوفاژخانه
- پله ها
- تاسیسات مشترک
- انشعابات مشترک
- لابی
- محوطه و حیاط
- و …
همانطور که مشخص است هیچ یک از ساکنین اجازه دخل و تصرف در مشاعات ساختمان را نخواهد داشت. و هیچ یک از مالکین روی مشاعات نمی تواند ادعای مالکیت نماید به همین خاطر هم قادر نخواهد بود تا آن را به شخص دیگری واگذار نماید.
جهت فروش ملک مشاع باید به کدام صنف مراجعه نمائید؟
روند اداری خرید و فروش این نوع ملک، به این صورت است که نماینده ثبت به دنبال پلاک ثبتی که مندرج در سند مالکیت است خواهد رفت. بعد از انجام بررسیها توسط مسئول ثبت و تحویل پرونده به نقشهبردار، اگر مساحت ملک براساس اصول اداره ثبت انجام شده باشد، در یک تاریخ مشخص از همه شرکا و نماینده ثبت خواسته خواهد شد تا جهت بازدید ملک حضور به هم رسانند. نقشهبردار وضعیت ملک را بررسی خواهد کرد و صورت جلسهای در مورد قابل تقسیم بودن ملک مشاع تنظیم مینمایدکه تمامی شرکا ملزم به امضا آن می باشند.
اگر شریکی درباره عدم قابلیت افراز ملک شکایتی داشته باشد، به مدت ده روز فرصت خواهد اشت تا به دادگاه عمومی- حقوقی محل قرارگیری ملک مراجعه و اعتراض خود را ثبت نماید.
در صورت تشخیص غیر قابل افراز بودن ملک، گواهینامهای مبنی بر غیر قابل افراز بودن ملک به شاکی ارائه شده و شاکی قادر است درخواستی مبنی بر فروش ملک مشاع را به دادگاه ارائه نماید. بعد از ارائه این دادخواست، خرید و فروش ملک مشاع از طرف دادگاه و از طریق مزایده انجام خواهد شد. فردی که بیشترین قیمت را در مزایده پیشنهاد بدهد، ملک به این شخص فروخته خواهد شد.
برای اطلاع بیشتر از نحوه خرید و فروش ملک مشاع کافی است با مشاوران املاک ویلا مهدوی مراجعه نمائید.